1.      De uitdagingen van HSP’s op de werkvloer

Hoogsensitieve personen (HSP’s) zien en ervaren de wereld op een bijzondere manier. Het gaat niet alleen om die momenten waarop je intens geniet van een prachtige zonsondergang of een diep gesprek, maar ook om de uitdaging om je staande te houden in een hectische, vaak overweldigende werkcultuur. Als loopbaancoach zie ik wat voor impact deze gevoeligheid kan hebben op iemands professionele leven, en juist dát drijft me om HSP’s te begeleiden naar een plek waar ze niet alleen functioneren, maar echt tot bloei komen.

2.     Waarom HSP’s zich vaak niet thuis voelen in klassieke werkomgevingen

Ik herken veel van die uitdagingen. Overprikkeling, het onvermogen om “nee” te zeggen zonder schuldgevoel, en het constante balanceren tussen alles voelen en jezelf niet verliezen in de wereld van anderen. Maar er is een weg vooruit. Die ervaring, zowel persoonlijk als professioneel, vormt de kern van mijn passie om HSP’s te begeleiden.

Veel hoogsensitieve personen vinden moeilijk hun plek in de professionele wereld. Ze voelen zich anders, alsof ze continu in een omgeving moeten passen die hen niet begrijpt. Misschien herken je dat gevoel van altijd nét buiten de lijntjes kleuren, alsof je nooit volledig “klopt” in een team of organisatie. Het is niet omdat je niet capabel bent – integendeel – maar omdat je op een andere manier werkt, denkt en voelt.

3.     De kracht van zelfinzicht bij hoogsensitiviteit

Wat ik keer op keer merk in mijn gesprekken met HSP’s, is dat het moment waarop ze zichzelf écht leren begrijpen, bijna magisch is. Ze ontdekken hun kracht, hun unieke waarde, en leren die inzetten op een manier die bij hén past. Een HSP hoeft zich niet aan te passen aan de norm; je kunt een omgeving creëren waarin jouw kwaliteiten een meerwaarde zijn.

4.     Praktische tools voor HSP’s in hun loopbaan

De sleutel tot die verandering zit vaak in een aantal belangrijke inzichten en vaardigheden. Bijvoorbeeld:

  • Begrijpen hoe je gevoeligheid een meerwaarde kan zijn binnen een team.
  • Weten hoe je overprikkeling voorkomt en wat je kan doen als het je overvalt.
  • Grenzen stellen op een heldere en werkbare manier, met of zonder schuldgevoel.
  • Weten wat bij jou hoort en wat niet – dat laatste heb jij compleet te laten voor wat het is.
  • En misschien wel het belangrijkste: ontdekken wat jou energie en voldoening geeft in je werk, zodat je je loopbaan actief kan sturen.

5.     Hoofd en lichaam in balans: denken én voelen

De thema’s denken én voelen komen altijd terug in mijn begeleiding. Beide zijn belangrijk! Hoe voelt een keuze? Wat zegt je intuïtie? En hoe ziet dat er dan uit, 5 jaar later, als je deze beslissing nu neemt. We onderzoeken samen wat werkt voor jou, niet voor “de norm.” En ja, daar hoort soms ook een gezonde dosis humor en luchtigheid bij. Want ook al is loopbaanbegeleiding een serieus proces, er mag ook plezier zijn.

6.     Van vastlopen naar werk dat klopt bij wie je bent

Waarom ik zo gepassioneerd ben over dit werk? Omdat ik weet hoe het voelt om vast te zitten in een omgeving waar je niet floreert. Ik ken het verdriet van jarenlang aanmodderen. Maar ik weet ook hoe het voelt om dat om te keren. Om elke dag wakker te worden met goesting, omdat je werk past bij wie je bent.

7.     Klaar om jouw hoogsensitiviteit als kracht in te zetten?

Als jij jezelf herkent in deze uitdagingen, weet dan dat er een weg vooruit is. Je hoeft het niet alleen te doen, en het begint allemaal met dat eerste inzicht: je mag werken op een manier die bij jóu past. En ik begeleid je graag om dat te ontdekken.

Laten we samen kijken hoe jouw gevoeligheid je kracht kan worden. 👣

✨ Wil je graag eens sparren of ik iets voor je kan betekenen? Boek dan een gratis kennismaking.


Disclaimer: Loopbaancheques gelden enkel voor loopbaanbegeleiding

Loopbaancheques van de VDAB zijn een waardevol instrument om gericht te werken aan je professionele ontwikkeling. Toch is het belangrijk om te weten dat deze cheques enkel gebruikt kunnen worden voor loopbaanbegeleiding in de strikte zin van het woord.

Coaching rond hoogsensitiviteit (HSP) kan zeker een grote invloed hebben op je welzijn op het werk, maar valt niet onder de subsidieregels voor loopbaanbegeleiding wanneer het traject zich hoofdzakelijk focust op het omgaan met HSP, zelfzorg of emotionele overprikkeling in bredere zin.

In dat geval spreken we over een HSP-coachingstraject, dat losstaat van de loopbaancheques en dus apart wordt gefactureerd.

Twijfel je of jouw hulpvraag in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding via loopbaancheques? Neem gerust contact op — samen bekijken we wat voor jou de meest passende formule is.