Hallo chaos!
Enkele jaren geleden vond ik overal ‘to do lijstjes’ in huis: Nieuwe recepten, boodschappen, affirmaties, een nieuw boek enz.
Telkens als ik een los papiertje oppakte, was het niet het juiste moment om dit nu op te zoeken, om nu te koken of om nu te mediteren. Ik had geen enkel systeem om deze informatie te zien op het juiste moment en de juiste plaats, om er ook effectief iets mee te gaan doen. Tot ik het systeem ontdekte van een Bullet Journal….
Wat is een bullet journal?
Een bullet journal is een schrift waarvan je iedere pagina volschrijft met een index die bijhoudt waar je alles kan terugvinden in dat schrift. Je slaat geen blanco pagina’s over, maar je begint met schrijven op de eerstvolgende witruimte…. Zalig!
Door de jaren heen heb ik al 8 bullet journals volgeschreven. De inhoud en de functie van die schriftjes is ook al sterk veranderd.
In mijn ‘beginnersjaren’ hield ik er bijna alles in bij. Van planningen (week, maand, jaar) tot praktische lijstjes (wat ik wil lezen, recepten, valies inpakken voor volgende reis, wish list online), financiële uitgaven, brain dumps, stukje dagboek, notities van boeken die ik las… alles vloog in dat ene schriftje.
Ondertussen combineer ik mijn bullet journal met een digitaal organisatiesysteem, zodat er enkel nog mijn focus voor komende maand en een dagplanning in terecht komen. Hoewel mijn digitaal systeem moeiteloos werkt, hou ik nog steeds van een papier voor mij te zien waarop ik meteen kan beginnen kribbelen.
Waarom een bullet journal vraag je je af? Verwelkom dat zalige gevoel van OVERZICHT!
Overzicht bewaren met een bullet journal
Sinds mijn organisatie systeem weet ik zeker dat als ik een uurtje rust neem, ik nergens aan hoef te denken. Als er dan toch een to do opduikt ‘dat ik niet mag vergeten’, stuur ik mezelf een email die ik later feilloos verwerk tijdens mijn volgende weekplanning. Als die to do sneller dient te gebeuren, zet ik dat in mijn agenda. Als enkel mijn bullet journal in de buurt ligt, schrijf ik daar een notitie in neer. Ideaal om die schermtijd wat naar beneden te krijgen. Het komt erop neer dat ik kan ontspannen, omdat ik niets hoef te onthouden. Het verwerken van die informatie, komt pas later aan bod wanneer mijn hoofd ernaar staat.
“Onze hersenen zijn gemaakt om na te denken, niet om te onthouden“
Yep, keep that in mind! Telkens als jij superveel moeite doet om alles te onthouden, gebruik je kostbare ruimte in je hersenpan die je kan gebruiken om na te denken of …. in het hier en nu je aandacht te houden bij wat je aan het doen bent; genieten van je kinderen; een lekker bad nemen; een boek lezen of moestuinieren met je volle goesting.